POWERED BY
GOOD TO KNOW

Otključavanje i paljenje automobila otiskom prsta

Otključavanje i paljenje automobila otiskom prsta

Hyundai je početkom 2019. najavio lansiranje prvog automobila kojim će biti moguće paljenje automobila otiskom prsta.

Kada se otisak prsta pohrani u memoriji automobila, povezat će se podaci otiska prsta sa pohranjenim postavkama. Automobil će se u svega roku nekoliko sekundi u potpunosti prilagoditi vozaču koji mu pristupi.

Trebalo je proći puno stoljeće, dok elektronika nije omogućila masovno korištenje biometrijske tehnologije u znanstvene, poslovne, ali i privatne svrhe. Ta je tehnologija donijela nove znanstvene discipline koje razrađuju zakonitosti, metode i postupke elektronskog prepoznavanja ljudskih značajki. Osim mobitela koji već koriste tu tehnologiju, počinju se proizvoditi i automobili koji će omogućavati otključavanje i paljenje automobila otiskom prsta.

Prvi Hyundai model koji će biti tržišno dostupan s ovom tehnologijom, bit će popularni SUV - Santa Fe. Kinesko tržište bit će prvo koje će imati priliku koristiti ovu tehnologiju već u prvom kvartalu ove godine, dok još nije poznato kada će biti dostupno i na drugim tržištima.

Što je najzanimljivije, kada se vaš otisak prsta pohrani u memoriji automobila, povezat će se podaci otiska prsta sa pohranjenim postavkama, poput položaja sjedala, položaja retrovizora, omiljene radio postaje, navigacije i slično. Automobil će se u svega roku nekoliko sekundi prilagoditi vozaču koji mu pristupi. Uza sve to, ova tehnologija jamči povećanje sigurnosti vozila jer se senzor za otisak prsta ne može prevariti silikonskim otiscima ili sličnim.

Jedinu prepreku predstavlja to što korištenje biometrijskih osobnih podataka treba biti zakonski regulirano kako bi bilo legalno, jer u suprotnom vrlo lako može doći do kršenja zaštite osobnih podataka, što je vrlo škakljivo pitanje na području Europske unije otkad je donesen novi Zakon o zaštitit osobnih podataka.

Iako smo donedavno imali dojam da će otključavanje i paljenje automobila otiskom prsta, te personalizacija automobila na takvom nivou biti daleka budućnost, tehnologija se razvija nevjerojatnom brzinom, čime se otvaraju i daljnje ideje i mogućnosti personalizacije automobila. Tko zna čime će nas još iznenaditi u dogledno vrijeme.

Vaše mišljenje

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »