Zelena zona


Više je prednosti električnog vozila pred onim s motorom s unutarnjim izgaranjem. Na ekološkoj razini značajno pridonose smanjenju zagađenja u urbanim sredinama (štetne emisije, buka), u vožnji oduševljavaju s jednostavnim upravljanjem i  kontinuiranim maksimalnim okretnim momentom, odlično leže na cesti (zbog nižeg težišta), uštede na održavanju su znatne a trošak potrošnje energije zanemariv.

 

Što možemo očekivati od razvoja električne mobilnosti u godinama koje slijede?

Broj električnih vozila će se iz godine u godinu povećati (cilj je postići brojku od 20 milijuna u godini 2020.). Očekuje se još bolja iskoristivost već učinkovitih električnih automobila, dok će s razvojem električnih baterija doseg postati još veći. Na raspolaganju će biti i sve veći broj postaja na punjenje, koje će jamčiti nesmetanu upotrebu električnih vozila. Posebni naglasak staviti će se i na pitanje povezanosti vozila, infrastrukture i vozača te prikupljanju i uštedi energije.

Najnaprednija država na području e-mobilnosti je Estonija, koja je iza Norveške druga po broju električnih vozila na broj stanovnika. Prva je izgradila infrastrukturu punjenja, koja omogućava korištenje električnih vozila na područje cijele države. Među najnaprednije države u području električne mobilnosti moguće je još uvrstiti države zapadne Europe (Nizozemska, Belgija, Danska, Njemačka, Francuska, Irska), SAD te Japan, a u zadnje vrijeme također i Indiju i Kinu.

 

Koliko su sigurna i pouzdana električna vozila?

Električna vozila moraju ispunjavati jednake standarde sigurnosti kao i motori s unutarnjim izgaranjem. Na temelju istraživanja poduzeća Tesla Motors, najnaprednijeg proizvođača električnih vozila na svijetu, vjerojatnost zapaljenja električnog vozila je približno pet puta niža nego kod vozila na klasični pogon. Što se tiče dilema oko pouzdanosti, električna se vozila natječu za tržišni udio unutar cijele automobilske industrije, s „klasičnim“ benzincima ili dizelašima.

 

Koliki je vijek trajanja baterija električnih vozila?

Kod najnovijih vrsta baterija, kao što su na primjer litij-ionske (Li-ion), vijek trajanja baterija dostiže vijek korištenja automobila. Neki proizvođači za svoje baterije tako nude dugogodišnje garancije bez ograničenja za prijeđene kilometre. U praksi bi baterije bez problema mogle trajati 3.000 punjenja, što kod većine vozila znači 500.000 i više prijeđenih kilometara.

 

Što je s održavanjem električnog vozila?

U osnovi su troškovi održavanja znatno niži nego kod klasičnih automobila jer nije potrebno mijenjati ulje, filtere, remene, pumpe, turbo punjače i slično. Pored toga se sporije troše kočnice, jer tu ulogu u određenoj mjeri obavljaju sama električna vozila prilikom kočenja s motorom, pri čemu se također regenerira energija u bateriji.

 

 

Gdje lako punim električno vozilo?

Električno vozilo lako punite doslovno svugdje, jer Vam je dovoljna obična utičnica u kućanstvu. Za brže punjenje (punjenje kod kuće obično traje 6 do 8 sati) treba upotrijebiti javne postaje za punjenje (obično od 1 do 4 sata) i brzo punjenje (za 25 minuta do 80% napunjenosti baterije). Navedena vremena punjenja su također promjenjiva, ovisno o tipu i kapacitetu ugrađene baterije te također o mogućnostima infrastrukture za punjenje.

 

Koliko je razvijena infrastruktura za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj?

Kako je prethodno navedeno, većina ljudi u prosjeku prijeđe manje od 80 kilometara dnevno, što je u rasponu dosega skoro svih električnih vozila i raspoložive infrastrukture za punjenje. U Hrvatskoj je inače postavljeno već više od 100 javnih postaja za punjenje, planira se izgradnja novih kako javnom tako i privatnom inicijativom. Uskoro možemo očekivati brze postaje za punjenje uzduž mreže autocesta, dok u glavnom gradu vozači Tesli već mogu svoja vozila puniti na najbržim postajama za punjenje električnih vozila na svijetu.

 

Gdje mogu dobiti informacije o postajama za punjenje električnih vozila?

Puno se informacija može naći na internetu, na primjer u bazi električnih postaja za punjenje www.chargejuice.com koja se neprestano obnavlja. Charge juice se može kao aplikacija besplatno instalirati na pametne telefone korisnika operacijskih sustava iOS i Android.

 

Kakva električna vozila poznajemo?

Električna vozila možemo podijelimo na 3 glavne vrste: hibridna, priključno hibridna (PHEV) i baterijska električna vozila (BEV). Hibridna električna vozila imaju klasičan motor i malu bateriju, koja se puni kod kočenja. Pohranjena energija se zatim upotrebljava kod ubrzanja. Priključna hibridna električna vozila također imaju klasični motor i puno veću bateriju, koju je moguće puniti kod kuće ili na javnim punionicama. Baterijska električna vozila pokreče samo električna energija koja nadomještava sve vrste goriva. To su vozila koja priključimo na izvor napajanja kako bi se napunila.

 

Koja je cijena „goriva“ električnog vozila za prijeđenih 100 kilometara?

Trenutno je većina javnih punionica besplatna (parkiranje također), ako bi električno vozilo punili spojeni na utičnici u kućanstvu, trošak za 100 kilometara vožnje (kod punjenja na povoljnijoj tarifi) iznosio bi približno 1 Euro.

 

Koja je cijena električnog vozila?

Jedan od najvažnijih troškova unutar cijene vlastitog električnog vozila predstavlja baterija. Uz brzi tehnološki razvoj i sve veću konkurenciju na tržištu električnih vozila baterije postaju sve povoljnije, što znači da se također konačna cijena električnog vozila snižava i približava se cijeni sličnog vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Za kupnju novih električnih vozila, svake su godine dostupni državni poticaji za fizičke i pravne osobe. Pored toga se u svijetu sve više primjenjuje trend u okviru kojeg se mijenja koncept vlasništva nad vozilom u smjeru mobilnosti kao usluge (najam). Jer slijedimo trendove i s vlastitim razvojem ih pokušavamo aktivno dodatno oblikovati, za našu rastuću flotu vozila pripremili smo niz zanimljivih ponuda, koje zadovoljavaju raznovrsne potrebe korisnika mobilnosti a koje možete pogledati na našoj internet stranici.